De Groninger Combinatie 1 is voor de zoveelste keer onderuit gegaan in een wedstrijd in die verre stad, Groningen. Waar sommigen al 5 tot 10 minuten onderweg waren naar de speelzaal was de schrijver van dit verslag maar liefst een 3 kwartier onderweg vanuit Winsum. Gelukkig was dat nog weinig vergeleken met onze tegenstanders, die helemaal uit Utrecht kwamen voor een paar uurtjes spelen.

DISCLAIMER bij het volgende verslag: uw verslaggever neemt geen verantwoordelijkheid voor een correcte weergave van wat er is gebeurd op de borden tijdens de wedstrijd DGC1- Utrecht 1. Hij kan nog juridisch, nog ethisch aansprakelijk gesteld worden voor feitelijke onjuistheden en verwijst voor feitelijke schuldvragen naar Bart B. Dit omdat ik me heb voorgenomen veel meer tijd achter mijn eigen bord door te brengen en minder te ganzepassen door de speelzaal met andere ijsbeerders. En dat werkt voorlopig.

Bord 1. Werle met zwart tegen Diepeveen. Een egelstelling, waarin Jan erin slaagde de bevrijdende zet …d6-d5 te spelen. Daar had ik wel vertrouwen in. Dat werd een stuk minder toen ik in het middenspel een witte loper naar d4 zag gaan met matdreiging op g7. Ik weet niet of Jan toen al slecht stond, maar wel dat hij in een beroerd eindspel terecht kwam dat verloren ging. Maar in de analyse leek alles wel ok voor zwart in de opening en het vroege middenspel. Maar goed, ik heb zoals gezegd slechts flarden meegekregen. Een 0 dus voor ons.

Bord 2. Invaller M.Mostertman (Milan dus) tegen Dijkhuis, een van de talentvolle Utrechtse jeugdspelers. Milan leek in een soort Pd2/Franse structuur steeds wat beter te staan maar hij kon een voordelig dameeindspel niet winnen. Een 1/2 je dus.

Bord 3. D (Daan). Brandenburg tegen Jens. Daan speelde een prachtig systeem van het Siciliaans, met Ld7, koning in het midden en een dubbelpion op f6. Jens is natuurlijk een sterke IM, ik verloor vorige keer nog hardhandig van hem, maar Daan kan gewoon niet verliezen (met zo’n opening ook nog eens). Dat waren mijn vluchtige gedachten, die echter al snel ontspoorden toen Jens een snelltrein op de zwarte structuur liet botsen. Was het nu een paard of een loper die op e6 insloeg? Hoe dan ook, (werkelijke) stemmen fluisterden mij toe dat Jens een modelpartij had afgeleverd. Een 0, noel dus.

Bord 4. Geurink tegen Okkes. Ik kwam vrij goed uit de opening, een Glek. Maar de zwarte stelling was degelijk, mijn tijd begon terug te lopen, dus moest ik een beslissing nemen. Anderen hadden wellicht rustig gespeeld tot aan de tijdcontrole, ik gokte en offerde een toren (!) tegen ettelijke pionnen. De gok pakte goed uit, er volgde een fraaie damewinst en een punt was mijn/ons deel. 1.

Bord 5. Hoeksema met zwart tegen Lars Vereggen. Vereggen speelde 1.d4, Hoeksema verdedigde zich middels een wat verdachte variant van de Nimzo (…La5) en kwam wat in de verdrukking. Vereggen miste kans op voordeel en moest een zwakke broeder op c4 inleveren, waarna Hoeksema (en nee, dat is niet die Friese fierljepper) het strak uitmaakte. Weer een 1.

Bord 6. Wempe tegen de erg jonge ( 10 of 11 jaar) Casper Schoppen. Joost leek wat beter te staan in zo’n g3-systeem (was het nou een Catalaan?). Schoppen speelde het niet zo goed als Kramnik en/of Kariakin, maar dat komt nog wel. Zoals het nu ging zag ik een dame en een paard een mataanval uitvoeren ergens in de zwarte koningsveste. En nog een 1.

Bord 7. Iozefina Paulet tegen Ypma. Hiervan heb ik erg weinig meegekregen, behalve dat de witspeler wat beter leek te staan met twee lopers. Iozefina verloor helaas. Een 0.

Bord 8. Peter Hulshof tegenvan der Put. Een Scandinaviër met …Dd6, Peter die niet erg ambitieus tegenspeelt (Pge2), een gelijk eindspel en een remise die nooit im Frage gestellt is. 1/2.

Bord 9. Riemens tegen Nieuwenhuis. Ook hiervan kreeg ik weinig mee, het wordt wat eentonig. Steekwoorden: Siciliaans, Draak, wit f4 en ruil op c6, Df3, zwart komt pion voor maar remise, historicus en nazaat van Domela (?) delen het punt. 1/2.

Bord 10. Baljé tegen Beekman. Een KID. Jan speelde een fianchetto systeem met g3, maar zwart kreeg vlot spel via de c-lijn en een sterke loper op g7 die wees naar het witte Pc3. Het eindspel met een pion minder moest remise zijn, maar Jan trapte helaas in een val . Een 0.

Voor ons pech – een 5½-4½ nederlaag in het verre Groningen. Volgende keer maar eens in Ljouwert spelen.

T Groninger Combinatie 2313 Utrecht 2226
1. GM Jan Werle 2538 FM Vincent Diepeveen 2313 0 1
2. FM Milan Mostertman 2261 FM Tycho Dijkhuis 2319 ½ ½
3. GM Daan Brandenburg 2534 IM Jelmer Jens 2370 0 1
4. Jasper Geurink 2337 FM Menno Okkes 2342 1 0
5. IM Erik Hoeksema 2341 Lars Vereggen 2181 1 0
6. Joost Wempe 2257 Casper Schoppen 1895 1 0
7. WGM Iozefina Paulet 2212 Peter Ypma 2202 0 1
8. Peter Hulshof 2184 Frank van der Put 2204 ½ ½
9. Michael Riemens 2252 FM Pieter Nieuwenhuis 2204 ½ ½
10. Jan Balje 2210 Robert Beekman 2231 0 1