Afgelopen woensdag speelde Unitas een bekerwedstrijd tegen Scepu, in Usquert dus. Scepu speelt niet in een kasteel, zo ver wil ik niet gaan. Wel vroegen wij ons af of we aan het goede adres waren. Een prachtig, groots Gronings huis, omhekt, omtuind, en met een trap naar de deur. Kaarsjes buiten, en de stilte van het dorp achter de oprit. Niemand leek er te zijn, nergens in Usquert trouwens, en zo begon een prachtig avondje bekerschaak. We liepen binnen na een welkom van Erwin Kok, nog een blauwe maandag op de interne te gast geweest, en we liepen in een hal. Mooie tegelvloer, hoge zolder, trappenhuis, en afwisselend antieke meubels, ouderwetse ‘hebbedingen’. Een decor voor een slecht romannetje dus, of wat schaken. In een zijkamer troffen we de Usquertse bekeraars. Vier tafels, comfortabele stoelen, fauteuils bijna, en een biljart waarvan de stekker niet uit het contact mocht op verzoek van de in hetzelfde kamertje spelende biljartclub. Maar niet op woensdag. De korte muur stak achter een gordijn, en verborg een filmscherm van een paar meter: geen zin in schaken, biljart, dan is het filmavond in het dorp!

De hal door liep je de bar binnen, een bar compleet ingericht en voorzien, maar zonder barman. Een schoteltje was voor ons stadjers speciaal neergezet om zonder schuldgevoel de bar uit te gaan. En als je even genoeg had van de partijen kon je kiezen tussen de jukebox en het grasduinen in wat oude Panorama’s. Ik zei het al, een slecht romannetje.
Goed, de wedstrijd. Frans speelde aan 1 met wit tegen Albert Platje. Die koos voor een oude huisvariant, maar nam direct uit de opening de stelling iets te licht op. Toen hij een stukoffer op b5 aantrekkelijk maakte was Frans er als de bliksem bij. Met een stuk minder woof wit prachtige webben op het bord, en die werden Platje teveel. Een duidelijk punt.
Helaas speelde Jan een prachtige zet met een venijnige weerlegging. Prachtig had hij zijn tegenstander verleid tot het openen van de g-lijn. Alles stond beslissend klaar, de vraag leek hoe zwart ging winnen. Dxh3 , met verschrikkelijke matdreigingen, en wit gaf bijna op. Eddie wilde al remise aanbieden om zo de wedstrijd te winnen. Maar wit gaf niet op, en Eddie mocht geen remise aanbieden. Pg6+, en op de volgende zet wint wit de dame.
Henk aan bord twee speelde een mij onbekende variant van het Siciliaans. Nu speelde hij dit prima uit, maar als ik zo uit de opening kom is het altijd snel klaar voor me. Henk niet. Hij dreigde wat op de damevleugel, zijn tegen dirigeert dame en stukken naar de koningsvleugel, Henk rokeert toch lang ( mag ik zeggen dat ik die had voorspeld?) en wint schitterend omdat zijn loper op b7 de stelling domineert. In de analyse deed wit pas weer volop mee.
En dan Eddie. Wil remise aanbieden in een prachtige stelling, met veertig minuten voor op de klok. Voor straf moet hij ook bij 1-2 gewoon doorspelen. Goede stellingen zijn er om gewonnen te worden. Of om achteloos alle voordeel weg te gooien… Gelukkig miste Kok op enig moment f6, en dat was zijn laatste kans. Eddie speelde het mooi uit.
1-3 winst.
En een nieuw onderkomen voor Unitas! Wint Eddie iets, een paar miljoen of zo, ergens mee, dan rijden we voortaan op donderdagavond met chauffeur naar Usquert. En later weer terug. Overnachten schijnt ook te kunnen. Indelen om vijf voor acht. Bij saai spel gaat de film aan, of wordt er gebiljart.