Een zomerfeuilleton in een nog onbekend aantal delen (oude komkommernieuwtjes herlezen?, typ dan komkommernieuws in bij zoeken en je krijgt ze allemaal)

aflevering 53
Henk loopt voor gek
Morgen is het weer zover, de jaarlijkse gekte rondom de 4 Mijl van Groningen. Traditiegetrouw is er een heel contingent aan Groninger schakers dat meedoet aan dit evenement. Pompi en Annelies zijn ook weer van de partij en Michiel moest te elfder ure nog een startbewijs van Marktplaats plukken en heet voor de gelegenheid Wouter terwijl hij vorige editie nog als Björn aan de start verscheen. Bijna was het trouwens Willeke geworden, maar om taferelen van joelende jongeren langs het parcours die kreten als “hup Willeke” en “mooie benen!” naar hem zouden roepen te voorkomen hier toch maar van afgezien. Henk van Putten stond voor een soortgelijk probleem, hij gaat als Geke van start maar om geruchten van een geslachtsverandering meteen de kop in te drukken, heeft hij de laatste E afgeplakt. Henk raden we wel aan om bij het passeren van de finish nog even door te lopen en niet in het zicht van de camera te blijven rondhangen, want wie herinnert zich nog dat gênante filmpje waarbij hij een halve meter voorbij de meet ineen zakte en daar minutenlang verdwaasd bleef zitten?
4 mijl
aflevering 52
Chinese interesse in Groninger Combinatie
van onze parttime komkommerverslaggever Putski
Schaakclub Groninger Combinatie komt mogelijk in Chinese handen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Investeringsmaatschappij BSIM (Beijing Succesful Investment Management) zou 23 tot 35 miljoen euro in de club willen steken. Het bedrijf zou de hoofdsponsor worden en is ook geïnteresseerd in het Jannes-van-der-Wal-denksportcentrum. De toenadering van het Chinese bedrijf zorgt voor tweespalt binnen het bestuur. Voorzitter Robert de Boer is warm voorstander van de overname, al noemt ook hij het ‘pijnlijk’ dat de Chinezen als harde eis op tafel hebben gelegd dat Bart Beijer op non-actief wordt gesteld. Fons van Hamond vreest dat de rondzoemende bedragen van een dusdanige orde zijn dat een op vrijwilligers draaiende vereniging als Groninger Combinatie helemaal ontwricht zal raken. Wim van Beersum ziet kansen voor groei: “Het ledenaantal kachelt al jaren achteruit. Dit is ook een kans om de interne weer te laten bruisen, want een Chinees komt nooit alleen.”
ledenaanwas
De eerste nieuwe leden zouden er volgende week al kunnen zijn
aflevering 51
Zwarte Pieten-discussie breidt zich uit naar de schaakwereld
De anti-zwarte Pieten lobby bedreigt nu ook de schaakwereld. De tegenstanders van zwarte Piet vinden dat zwarte pionnen in het schaakspel ook niet meer kunnen en eisen dat ze door gekleurde exemplaren vervangen worden. Met als slogan Denk niet wit, denk niet zwart maar heel de kleur van je hart willen ze dit najaar een campagne gaan voeren tegen de zwarte pion. Een zwarte koning zou nog wel mogen maar onder de strikte voorwaarde dat het een echte zwarte koning is en geen geschminkte witte. Tijdens het Kersttoernooi ook wel bekend als het Schaakfestival Groningen zouden de regenboogsetjes al verplicht worden gesteld, met name vanuit kringen binnen de universiteit (een van de belangrijke sponsoren van het evenement) zou men hierop aangedrongen hebben. Boze tongen beweren echter dat de speelgoedbranche erachter zit. Jozias Hillenkamp met zijn Raindrop Chess heeft naar verluid al een paar pallets met de bonte schaakstukken klaar staan. “Schooljufjes zijn er dol op” aldus de ondernemer. Maar of de schakers ook zitten te wachten op deze innovatie is maar helemaal de vraag.
Regenboogsetje
Spelen we binnenkort allemaal met dit soort regenboog setjes?