Afgelopen week hebben vijf jeugdleden van de Groninger Combinatie meegedaan aan de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen. Daan Noordenbos viel in de prijzen met een 7de (gedeeld 4-7). Na 3 ronden had hij nog maar 1 punt. Vooral de nederlaag in ronde 3 was sneu: in gewonnen stelling miste Daan een tactische wending. Hierna begon een ware triomftocht. Met 5,5 uit 6 stootte hij in één keer door naar de top van het klassement. Twee keer viel een moeilijke stelling de goede kant op. Een knappe prestatie van Daan!
In dezelfde groep speelden ook Ilja de Goede en Jarno Bruins. Jarno speelde goede partijen, beter dan vorig jaar, maar liet zich elke keer foppen. Gewonnen stellingen gingen verloren. Met 2 uit 9 kreeg hij te weinig. Ilja speelde goede en lange partijen. Tot een rating van 1150-1200 kan ze de tegenstanders verslaan. Voor tegenstanders met een rating daarboven moet ze nog wat werk verzetten. In elk geval is ons duidelijk waar Ilja aan kan/gaat werken de komende tijd. De trainingen van Koen Lambrechts afgelopen jaar op donderdagavond hebben in elk geval effect bij dit drietal.
Gerbrich Kroon speelde goed mee in de B-categorie. Ze had een zwakke start met 1 uit 4, maar daarna reeg ze punt na punt aan elkaar. In de voorlaatste ronde wist ze bijna van een sterke Belg te winnen, nadat ze eerder in de partij een stuk was kwijt geraakt. Met dynamisch spel wist ze zoveel tegenspel te genereren dat de tegenstander blij mocht zijn met remise. In de laatste ronde had ze een kleine kans op de meidentitel, maar tegen Nederlands Kampioen Feline Waardenburg kreeg ze geen winstkansen. Wel remisekansen, maar die gaf ze diep in het eindspel opeens weg. Een nul waar meer in gezeten had. Met 4,5 uit 9 werd ze derde meisje in deze categorie. Overall 16de (14 t/m 19) van de 32 deelnemers.
Robin Bruins haalde in de oudste leeftijdscategorie dezelfde score als vorig jaar in de B-categorie: 3 uit 9 Ook zijn spel is steviger geworden: bij de verliespartijen ging de strijd veel langer gelijk op. In één partij had er meer ingezeten (winst in plaats van remise) en bij een aantal verliespartijen kreeg ik het gevoel dat de marge tussen verlies en remise kleiner was dan vorig jaar. In elk geval heeft Robin een heel positief gevoel over gehouden aan zijn spel. Over drie jaar de titel, Robin!