Correspondentiepartijtje op www.jijbent.nl. Wit aan zet. Ik kon hier de verleiding van het traditionele loperoffer op h7 niet weerstaan en speelde dus 1.Lxh7+. Is dit offer hier correct of niet? Hoe zou het verder kunnen gaan?
[fen]r1bq1rk1/pp3ppp/2nbp3/8/3P4/2PB1N2/P4PPP/R1BQK2R w KQ – 0 11[/fen]
Zo ging het uiteindelijk verder:
Vergelijkbare Berichten
nieuw plan in de benko
28 maart 2016Niet gehinderd door al teveel theoretische kennis kwam ik tegen de Benko van Maarten Roorda op een nieuw plan. Tegen de voorbereide tegenstander niet sterk genoeg, maar voor deze partij pakte het goed uit. Wie geeft het beste plan voor zwart na 11. Ld2?
Kunststukje
15 maart 2016Wit speelt en wint:
leuke partij
14 februari 2016Ik speelde gisteren een leuke partij in de KNSB-competitie. Helaas wel met een ongunstige uitslag. Jammer dat ik 23. Pf3! niet had gezien.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zijn er, behalve mijzelf, al mensen die een geslaagde poging hebben gedaan om in te loggen op onze gloednieuwe site?
ik ook
Nu jullie er allemaal weer zijn kunnen jullie mooi aan de slag om bovenstaand probleem op te lossen.
Goed, een poging. Eerste poging: Zwart slaat niet terug maar doet Kh8. Dat kost een pion waar je de partij het verder mee moet zien te redden, wat waarschijnlijk niet zal lukken, want de koning staat wel erg bezopen b.v. 2. Pg5 g6 3. Dg4 e4 4. Dh4 Kg7 5. Pe6+ fxe6 (Lxe6 gaat mat) 6. Dh6+ Kf7 (op Kf6 volgt Lg5 met verlies van de dame) 7. Dxg6+ Ke7 8. Lg5+ en de dame gaat er alsnog aan.
Na 1. Lxh7+ Kh7 2. Pg6+ zijn er 2 opties: Kg8 en Kg6. Eerst eens kijken naar Kg8. 3. Dh5 Te8 (anders gaat het mat) 4. Dxf7+ Kh8 5. Dh5+ Kg8 6. Dh7+ Kf8 7. Dh8 Ke7 8. Dxg8++ Het is essentieel tussendoor even op f7 te slaan. Dat loopt dus catestrofaal af.
Dus de laatste optie nog even bekijken. 1. Lxh7+ Kxh7 2. Pg5 Kg6 (Daar staat die koning heel lekker) 3. h4 Kf6 4. Ph7+ Ke7 5. Pxf8 Dxf8 en dan is het wel zo’n beetje afgelopen. 2 stukken tegen toren en pion, dat wil je wel spelen. Volgens mij kan de koning dus net ontsnappen, maar ik zal wel wat over het hoofd zien.
Prima analyse Wim! Optimale variant voor beide partijen is: 1.Lxh7+ Kxh7 2.Pg5+ Kg6 3.h4 Kf6 4.Ph7+ Ke7 5.Pxf8 Kxf8 (of 5…Dxf8) Alleen is deze stelling beter voor zwart. De computer geeft -0,35 Maar helemaal duidelijk is de stelling niet. Wit kan het beste verder gaan met h5 en h6 waarna de zwarte koning niet helemaal veilig is. Beetje speculatief offer dus.
In de partij won wit wel doordat zwart het minder goede 3…f5 speelde. Ik heb het vervolg van de partij even bijgevoegd. dat was nog wel aardig. Verliezend was 18…Df6 Na 19.Dh5+ wint wit een stuk. Ipv 17…gxh6 had ik 17…g6 verwacht.
Ach, zo prima is het ook weer niet. Gewoon een van de lessen van Peter Bodewes.
Goede leraar dan!
Vraag: De meeste schakers zijn wel bekend met het 4 paarden-spel. Ik probeer regelmatig wat openingen te leren, maar genoemde opnening is wat vreemd. Hieronder de klassieke variant van het 4 paarden-spel:
1. e2-e4 e7-e5
2. Pg1-f3 Pb8-c6
3. Pb1-c3 Pg8-f6
4. Lf1-b5 Lf8-b4
5. o-o o-o
6. d2-d3 d7-d6
7. Lc1-g5 Lb4×c3
8. b2×c3 Dd8-e7
9. Tf1-e1 Pc6-d8
En vooral de laatste zet begrijp ik niet. Het zijn allemaal sterke zetten want het staat in de boeken. Waarom gaat het zwarte paard weer terug naar de eerste rij. Toch een slechte plaats voor een paard. Op 9…Pc6 wordt hij niet aangevallen, of ik moet wat over het hoofd zien. De loper van wit kan simpel weggejaagd worden door de zwarte pion.
Zwart probeert zijn paard naar nog een mooier veld te manoeuvreren. De volgende zet zal Pe6 zijn. Vanaf daar valt hij de loper op g5 aan en zou hij eventueel naar f4 kunnen springen later.
Bedankt, Edwin. Het leren van openingen is nuttig, maar je moet ze wel begrijpen. Er zit dus geen ‘diepere’ gedachte bij het terugzetten van het zwarte paard. Eigenlijk is de zet 9. …Pc6-d8 tempo-verlies.
Ja, klopt. Het beste zou zijn om het paard onmiddellijk naar e6 te spelen maar dat is tegen de regels.
Klopt, lijkt mij ook. Maar wat is dan het nut van het bestuderen van veel openingen en varianten? Ja, sommge openingen (Spaans) zijn simpel te verklaren, maar er zijn velen (ook populaire) die tot ontwikkelingsachterstand leiden.
Prettig weekend, Edwin.
Ja, over het nut van het bestuderen van openingen valt een hele hoop te zeggen. In het algemeen denk ik dat men te veel tijd aan het bestuderen van openingen besteed. Zeker op een wat lager niveau is het effectiever om aan tactiek te werken. Ik heb wel eens gelezen dat als je effectief aan je spel wilt werken je hooguit 25% van je tijd aan het bestuderen van openingstheorie zou moeten besteden.
Openingstheorie omvat wel logica. Er komt bij het spelen van een goede opening wel iets meer kijken dan alleen maar ontwikkeling natuurlijk. Bij sommige openingen loop je misschien ontwikkelingsachterstand op maar wordt die gecompenseerd in de vorm van b.v. materiaal of een sterk centrum. De keuze voor een bepaalde opening heeft op amateurniveau vooral met smaak te maken en speelstijl. Er zijn nu eenmaal veel goede manieren om een partij te beginnen. Gelukkig ook maar want dat maakt schaken tot een heel rijk spel.
Ja, helemaal mee eens, Edwin. Parate kennis van veel openingen geeft je absoluut geen voorsprong. Het werken aan tactiek is beter om sterker te worden, inderdaad. Wel vind ik dat clubspelers iets moeten weten van boekopeningen, in ieder geval de populaire top 10 en de varianten daarvan.
Ik zou liever adviseren: de top 10 qua frequentie van de openingen die je zelf speelt. Ik kan me wel verdiepen in de populaire Caro-Kann, maar ik speel 1 d4 en op 1 e4 doe ik e5 of c5, dus zal ik dat nooit op het bord krijgen.
En openingen zijn ook onderhevig aan trends, behalve dan het Spaans, dat blijft altijd populair. Neem nu het Engels, dat werd weer populair omdat Magnus Carlsen deze had herontdekt. Later gebruikte Anish Giri deze opening veelvuldig. Ook Schaakmagazine besteedt er aandacht aan in de laatste uitgave. Maar in pricipe is het Engels niet zo’n sterke opening.
Bij het Spaans hebben ze nu problemen met de “Berlijnse muur”. Het zou kunnen dat alternatieven, zoals b.v. het Schots, populairder gaan worden.
Die trend had ik nog niet waargenomen, de populariteit van het Schots. Welke bekende schakers doen deze opening?
Nog niet zoveel. Carlsen heeft hem wel eens gespeeld. Ponomariov speelt hem vrijwel altijd. Kasparov speelde hem in het verleden vrij vaak. Hij heeft deze opening eigenlijk nieuw leven ingeblazen.
Sjongejonge, wat zijn we weer interessant aan het doen met z’n allen! Schei toch eens uit met dat gezwets!
Ja, zo kunnen we nog wel een paar weken doorneuzelen inderdaad.
Een sterke opening is het halve werk, Michiel.
Vooral beginnende schakers leggen te veel nadruk op de opening. Ze leren allemaal reeksen zetten uit het hoofd zonder de achterliggende gedachte van die opening te begrijpen. Een beetje openingskennis is niet verkeerd, maar leg de nadruk op het oefenen van tactiek en positiespel. Pas dan zul je echt een sterkere schaker worden.
Ja, mee eens, je moet het niet overdrijven. Tactiek en positiespel zijn belangrijker. In Schaakmagazine staat iedere keer een veelgespeelde opening in met uitgebreide uitleg en de achterliggende gedachte ervan.
Prima, maar doe eerst de 8 opgaafjes in de rubriek Combineren van Karel van der Weide. De meeste partijen worden op tactiek beslist!
@Henk: Ik zou deze wijze raad maar aannemen want Michiel is ervaringsdeskundige.
Zekers te weten! Misschien heeft Edwin nog een leuk opgaafje met tactiek voor de site?
Goed idee.
Enig vernuft kan Arcangelo Ricciardi niet ontzegd worden. De Italiaan maakte veel indruk tijdens een internationaal schaaktoernooi. De zetten waren eigenlijk te goed en te perfect. De scheidsrechter kreeg argwaan, niet ten onrechte. Het bleek dat de schaker een zendertje verstopt had waarmee hij in verbinding stond met een computer. Die stuurde met een soort morsecode de beste zetten door. De man weigerde zijn t-shirt uit te trekken waar achteraf een soort van metaaldetector onderzat. Uiteraard werd Ricciardi gediskwalificeerd.
Er mag ook niks meer tegenwoordig!
Een gevallen aartsengel, dat wordt de opperduivel toch?